Skip to content

O knjižnici

Knjižnica i čitaonica Pitomača

Knjižnica i čitaonica Pitomača je kulturna i informacijska ustanova, važno odredište koje svojim korisnicima osigurava cjeloživotno obrazovanje i neposredan pristup informacijama, a ujedno je i temeljni izvor znanja.

Knjižnica Pitomača trenutno raspolaže s dvjestotinjak metara kvadratnih površine, a svoju djelatnost i funkciju obavlja kroz sljedeće odjele:

    – informativno posudbeni odjel za odrasle,

    – studijski odjel,

    – dječji odjel s računalnom igraonicom.

U svom radu Knjižnica prvenstveno prati želje i potrebe svojih korisnika kada je riječ o nabavi knjižne i neknjižne građe, nabavi informatičke opreme, radionicama, igraonicama, edukativnim tribinama, književnim večerima i slično, a svojim radom nastoji prije svega biti kulturno središte usmjereno prema stvaralaštvu, kvalitetnom provođenju slobodnog  vremena i razvoju čitalačke kulture od najranijeg razdoblja života.

Knjižnica i čitaonica Pitomača je sljednica razvoja Čitaonice i knjižnice s kraja 19. stoljeća, zatim Mjesne i Pučke knjižnice i čitaonice, a mijenjala je i razne prostore te se na posljetku skrasila na današnjoj adresi Trg kralja Tomislava 2. Ime Knjižnica i čitaonica Pitomača kao javna ustanova u kulturi Općine Pitomača nosi od 2006. godine.

S veseljem vas očekujemo u Knjižnici i čitaonici Pitomača!

Povijest

Prva pitomačka knjižnica osnovana je krajem 19. stoljeća u  gostinici obitelji Steiskal.


Zgrada u kojoj je osnovana prva knjižnica u Pitomači (Razglednica iz prve polovice 20. stoljeća, oko 1930.)

Stara škola u Pitomači u kojoj je bila smještena knjižnica do 1991. godine (Foto:T. Saić)
Skip to content